100 Brusselaars willekeurig uitgeloot om deel te nemen aan de derde cyclus van de Burgerraad voor het klimaat vanaf 15 februari
Op zaterdag 15 februari komen een honderdtal willekeurig gelote Brusselaars voor de eerste keer samen in Tour & Taxis, in het gebouw van Leefmilieu Brussel. Zes dagen lang wisselen ze informatie uit, gaan ze in gesprek en formuleren ze aanbevelingen voor de toekomstige Brusselse regering over de impact van onze consumptiepatronen op het klimaat. De derde cyclus van de Brusselse Burgerraad voor het klimaat,innovatief democratisch proces, loopt van 15 februari tot en met 27 april 2025.

Focus op consumptie en de invloed ervan op klimaatverandering
In de vorige cycli werden huisvesting en voeding behandeld, deze cyclus is gewijd aan onze consumptiepatronen. Veel materiële goederen, zoals auto’s, wasmachines en gereedschap, worden vaak onvoldoende gebruikt, terwijl hun productie enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen verbruikt (staal, water, energie) die steeds schaarser worden. Mensen die bijvoorbeeld een boormachine hebben, gebruiken deze gemiddeld slechts 11 minuten in hun hele leven. Is het dan nuttig om er zoveel te blijven produceren? In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontstaan initiatieven in de deel- en samenwerkingseconomie. In een atelier in Anderlecht wordt gereedschap gedeeld tussen 120 leden, waaronder ook 50 professionals. Indien elke professional zijn of haar eigen gereedschap aanschaft, veroorzaakt de productie een CO2-uitstoot gelijk aan 200 heen-en-weer reizen tussen Parijs en New York.
De Burgerraad voor het klimaat onderzoekt het delen van eigendom, maar ook van ruimtes zoals tuinen, garages en daken, door middel van een reeks bijeenkomsten met experts, bezoeken aan Brusselse projecten en debatten tussen de deelnemers. De Raad zal aanbevelingen over dit thema formuleren en deze voorleggen aan de toekomstige regering.
Planning van de sessies
De Raad komt samen in vier werksessies verspreid over zes dagen :
- Weekend 1 - zaterdag 15 februari: presentatie van het project, evaluatie van de huidige situatie en het maken van een klimaat fresk als startpunt voor de debatten.
- Weekend 2 - zaterdag 8 en zondag 9 maart: discussies met actoren uit het werkveld tijdens een bezoek aan voorbeeldprojecten in de Brusselse regio.
- Weekend 3 - zaterdag 29 maart: voorbereiding van een eerste ontwerp van aanbevelingen om een visie voor Brussel tegen 2050 te ontwikkelen.
- Weekend 4 - zaterdag 26 en zondag 27 april: prioritering van voorstellen en formele goedkeuring van aanbevelingen door alle deelnemers.
Aanbevelingen aan de (toekomstige) minister/regering
Net als in de vorige twee cycli zullen aanbevelingen aan de toekomstige regering worden voorgelegd, om op die manier het onderwerp rechtstreeks met de betrokken Minister(s) te bespreken. De regering en een toezichthoudend comité zullen de voortgang van de aanbevelingen opvolgen.
In de afgelopen twee cycli zijn 112 aanbevelingen gedaan. De regering bespreekt een aantal daarvan, zoals de criteria voor renovatiepremies en de regelgeving rond reclame voor junkfood. Van degenen die positief reageerden op de uitnodiging om deel te nemen aan de derde ronde, gelooft 66% dat de Burgerraad hun vertrouwen in de politiek vergroot en en 76% meent dat burgerparticipatie, zoals de Raad, kan bestaan naast het huidige systeem van verkiezingen en politieke vertegenwoordiging.
Verbeterde representativiteit
In december ontvingen 10.000 Brusselse huishoudens een brief met een uitnodiging om deel te nemen. 521 huishoudens gingen op de uitnodiging in. Uit deze groep werden 100 burgers willekeurig geloot. Om de Raad dit jaar nog representatiever te maken, werden extra inspanningen geleverd om moeilijk bereikbare doelgroepen te betrekken. Zo werden in december negen workshops georganiseerd in middelbare scholen en bij verenigingen die werken met kwetsbare groepen en jongeren onder de 25 jaar. In totaal werden 120 mensen bereikt, wat resulteerde in 42 kandidaturen voor de Burgerraad. Deze acties hebben de representativiteit aanzienlijk verbeterd.
Elke deelnemer ontvangt €75 voor de voorbereiding en deelname aan de sessies.
In een notendop:
- 100 burgers willekeurig uitgeloot om 6 dagen samen te komen (4 sessies, verspreid over 4 weekends)
- 3e cyclus van de Burgerraad voor het klimaat, van 15 februari tot 27 april 2025
- Het thema van 2025: onze consumptiepatronen en de impact op het klimaat. De vorige thema's waren voeding en huisvesting.
Praktische informatie voor 15 februari:
Adres: Leefmilieu Brussel, Havenlaan 86c/3000, 1000 Brussel. De plenaire zitting vindt plaats in het auditorium en de receptie in de hal.
Tijdschema :
- 9.00-9.30 uur: welkom
- 9.30 - 10.15 uur: plenaire sessie om de regels en doelstellingen uit te leggen
- 10.15 tot 17.00 uur: activiteiten in verschillende groepen, waaronder een "klimaat fresk" van 13.15 tot 15.15 uur.
Perscontact:
Het is mogelijk om de organisatoren of deelnemers van vorige sessies te interviewen. Om vooraf een reportage te realiseren kan u contact opnemen met : Nathalie Paquet - nathalie.paquet@pepite-com.be - 0496 63 49 37
Contact ter plaatse, zaterdag 15 februari: Merlijn De Rijcke, coördinator van de Burgerraad - mderijcke@environnement.brussels - 0490 67 43 58
Over de Burgerraad voor het klimaat
De Burgerraad voor het klimaat is een initiatief van de Brusselse regering en brengt maximaal 100 Brusselaars samen, geselecteerd via loting, om na te denken over de milieu- en klimaatproblemen die een impact hebben op Brussel. Door middel van reflectie en overleg wil de Raad concrete voorstellen formuleren om de energie- en ecologische transitie van het Gewest te ondersteunen. Door de dialoog tussen burgers, experts en beleidsmakers aan te moedigen, draagt de Raad bij aan het verrijken van het publieke debat en het bevorderen van participatieve democratie.
Dit initiatief, dat elk jaar rond verschillende thema's wordt herhaald, maakt deel uit van de doelstelling van het Brussels Gewest om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn door burgers te mobiliseren om de levenskwaliteit in de stad te verbeteren.
https://www.klimaatraad.brussels/
Downloadbare foto's (copyright Burgerraad voor het klimaat) :